HemPartnersOm nätverketVi hörs o synsGode NyhetarKalendarKontakta ossSökInsidan
Insidan
Den otroliga storyn om veterinären från Gotland som ägnade sitt liv åt att forska om fosfatbrist hos människan. Om teorierna stämmer skulle sjukdomarna MS, skolios, diabetes, anorexi och reumatism kunna få en förklaring och möjlighet till lindring och bot. Hans teorier står fortfarande oemotsagda. Fortsatt forskning efterlyses.

I närmare 40 år kämpade Harald Bergengren för att intressera den medicinska forskningen för en fråga som han själv som veterinär fann ytterst rimlig: när husdjuren efter veterinärmedicinska upptäckter på 1930-talet fick tillräckligt med fosfater i sin kost, försvann flera plågsamma och deformerande sjukdomar. Kan inte något liknande gälla människan? I forskningen om mänskliga sjukdomar tar man vara på iakttagelser från oräkneliga djurförsök. För Bergengren var det naturligt att utnyttja veterinärernas erfarenheter i denna forskning.

Han hamnade därmed i en klassisk vetenskaplig konflikt: motsättningen mellan den etablerade forskningen och nya idéer, som ifrågasätter någon vedertagen sanning. Enligt en utbredd uppfattning i läkarkåren förekom inte fosfatbrist hos människan, och Bergengrens vädjanden om kliniska undersökningar – som bara läkare får genomföra – mötte ett starkt motstånd. Ett problem var fosfaternas stora komplexitet, ett annat deras grundläggande uppgifter i ämnesomsättningen. Ännu ett problem var att hans teorier gällde flera olika sjukdomar, bland andra multipel skleros, reumatism, diabetes och skolios.

Men det fanns också fördomsfria forskare som intresserade sig för hans idéer. Han inbjöds till flera internationella symposier om fosfatforskning, och vid nära 80 års ålder fick han ett forskningsanslag vid Umeå universitet.

Ulla Aminoff berättar i denna gripande bok – där P syftar både på hennes pappa och på den kemiska beteckningen för fosfor – med kärlek och klarsyn om ett ovanligt levnadsöde. Den handlar om en man som i decennier, under ett ofattbart motstånd, arbetade med intelligens, envishet och uppoffringar för en vision – att finna hjälp och bättring för lidande människor, stödd på en tro på förnuft och praktisk erfarenhet. Den ger ett levande porträtt av honom: hans charm och hans entusiasm men också hans förmåga att utmana sina motståndare, med en blandning av humor och respektlöshet.
 
Läs mer om Harald Bergengrens forskning kring fosfat på www.fosfat.se

Beställ boken hos www.Gotlandsboken.seUppdaterat av Leif Josefsson, 2009-02-22
Utskriftsvänlig sida
Gotländska Stockholmare - Nätverksmingel för alla som känner sig som Gotlänningar innerst inne
Provided by Webforum